Jeg har i et tidligere indlæg her på bloggen skrevet et indlæg, hvor jeg argumenterer for at vi skal - og kan - få alle undervisere med på AI-vognen. Det indlæg kan du evt. læse først (find det her), da det har en lidt mere general tilgang til udfordringen.
Det bliver dog heller ikke i dette indlæg, hvor du finder en fyldestgørende introduktion til at komme igang med kunstig intelligens. Jeg vil dog godt kortfattet dele mine erfaringer og gode råd - og derfra linke videre til andre ressourcer, som folder mulighederne yderligere ud.
Det første helt overordnede råd, som jeg ofte giver undervisere, som starter lidt på bar bund er: Start med finde de steder hvor AI gavner dig selv som underviser. Den personlige erfaring med chatbots er helt central, når man senere skal rammesætte opgaver og vejlede eleverne.
Start med finde de steder hvor AI gavner dig selv som underviser.
Reel værdi
Det handler først og fremmest om at finde reel værdi i brugen af AI. Det betyder dog ofte, at man først skal lege lidt med mulighederne og prøve sig frem. Her er det svært at komme med helt konkrete råd, da det i sagens natur varierer meget fra fag til fag og fra årgang til årgang.
Et udgangspunkt kan være min oversigt her, og ellers vil jeg anbefale at søge mere konkret inspiration hos kolleger, i Facebookgrupper og i forskellige materialer.
![]() |
Slide fra Powerpoint |
Hvilken chatbot?
Når man skal finde ud af, hvilke chatbots man skal vælge, kan det være lidt af en jungle at kaste sig ud i. For mange vil ChatGPT være det første naturlige valg, men der kan være andre, der er mere oplagte. Undersøg, om din kommune eller skole har nogle anbefalinger (det bør de have).
Hvis du har et Microsoft-login, er der mulighed for, at du har en mere datasikker adgang til den chatbot, der hedder Copilot. Derudover er der masser af alternativer til ChatGPT, hvilket kan gøre det svært at bevare overblikket.
Jeg er personligt glad for at bruge chatbotten Claude, og når jeg skal finde kilder, bruger jeg Perplexity.
Jeg har samlet mine anbefalinger til AI-redskaber på en Padlet. Her kan du få en ganske kort forklaring på, hvad redskabet kan – og der er link direkte videre.
Bemærk, at Padletten er delt op i tre dele. Den første gruppe er de store sprogmodeller, og her synes jeg, at nybegyndere skal starte. I den sidste gruppe har jeg samlet en række redskaber, der er lidt mere specifikke.
Grundforståelse for kunstig intelligens
Når man som begynder kaster sig ud i brugen af chatbots, er en grundforståelse af generativ kunstig intelligens og sprogmodeller et vilkår. Det er det af flere grunde.
Det kræver teknologisk forståelse, fordi:
-
det giver en forståelse af muligheder og begrænsninger
-
det giver grundlag for en balanceret, kritisk tilgang
-
det giver indsigt i de indbyggede bias og fordomme, der er et vilkår
Så er det store spørgsmål, hvordan man som ny bruger af kunstig intelligens finder steder med et passende informationsniveau. Jeg har nogle bud her.
På forsiden af SkoleGPT ligger der en del ressourcer til undervisere, som kan være med til at skabe en bedre forståelse for kunstig intelligens. Gå til SkoleGPT.dk
Skriv med chatbotten - prompting
For at få det bedste ud af generativ kunstig intelligens skal man give chatbotten et brugbart input og stille gode spørgsmål. Det kan du også finde mange gode råd om forskellige steder. Mit bedste råd er at være lidt stædig og få en masse erfaring med det. Husk, at det foregår i dialog, hvor det ikke handler om at få det brugbare resultat i første hug.Jeg vil også anbefale at læse lidt op på, hvordan andre har fået gode erfaringer med at prompte. Igen har Tankespirerne lavet grundige materialer – det finder du her.
Jeg har også lavet en lille video til undervisere med nogle simple råd om at prompte. Find den her.
Bliv inspireret
Find inspiration hos andre undervisere. Spørg fx i facebookgruppen "Kunstig intelligens i grundskolen". Her er der mange aktive medlemmer, som vil elske at svare og hjælpe kolleger godt på vej.Gå også på opdagelse i KL’s flotte inspirationskatalog, som giver mange praktiske eksempler på hvordan AI kan bruges i undervisernes forberedelse.
Kommentarer
Send en kommentar