Kommunernes forskellige tilgange til AI
Vi er mange der går og venter på at grundskolen også får nogle retningslinjer til hvordan man skal forholde sig til og bruge generativ kunstig intelligens. Ungdomsuddannelserne fik det i slutningen af 2024, men grundskolen venter stadig.
Jeg hører argumenter for at den slags ikke skal styres fra centralt hold, og at det er fint at retningen lægges af skolerne selv. Det lyder også meget fint, men problemet er at vi så kommer til at se en meget skævt danmarkskort, hvor nogle kommuner rykker hurtigt, og andre tror det kan vente til prøveformerne er fuldstændig indrettet til de nye teknologier.
Bekymringen for at sætte gang i det strategiske arbejde med kunstig intelligens, skygger for det umiddelbare behov for at gå ind i et område, som skriger af både GDPR-udfordringer og skærmtid. Det er jo ikke der mange kommuner vil bruge ressourcer pt.
Jeg er faktisk også bekymret for, hvad kunstig intelligens betyder for vores skolesystem. Hvis jeg ikke vidste noget om, hvordan det kan bruges konstruktivt, ville jeg også helst have, at det blev holdt langt væk fra skolen.
Men med min viden om undervisning og kunstig intelligens går min bekymring (som forælder, og lærer og konsulent) langt mere på, at børn (og lærere) IKKE lærer at bruge kunstig intelligens i skolerne.Lige nu er det op til kommuner, skoler eller lærerne selv at finde ud af, om og hvordan de skal forholde sig til kunstig intelligens. Staten (Børne- og Undervisningsministeriet) svigter sit ansvar ved ikke aktivt at tage stilling til, at alle elever bør lære at forholde sig kritisk og konstruktivt til kunstig intelligens. Herunder bør man også informere forældre om, at det er skolens rolle at lære de unge både at forstå og bruge kunstig intelligens, så de kan begå sig i verden.
Alternativet – at skolen ikke forholder sig til problematikken eller forsøger at holde det på afstand – er, at børnene selv forsøger at finde ud af, hvordan de kan bruge kunstig intelligens. Konsekvenserne af dette er en snydekultur, negative relationer mellem lærere og elever samt en markant ulighed i de unges digitale kompetencer.
Nogle kommuner og skoler har valgt at tage problematikkerne op, mens andre forsøger at gemme sig bag tekniske foranstaltninger og krydser fingrene (Se billede).
Desværre understøtter dette den tendens, som undersøgelsen fra ICILS (Nov. 2024) viste nemlig et fald i danske skoleelevers forståelse for teknologier. At ministeriets svar på disse problemstillinger blot er "mindre skærmtid", er ikke et fremtidsorienteret ansvar. Nogle steder kan det være relevant at reducere skærmtiden, men vi bliver nødt til at se mere kvalitativt på, hvad vi bruger skærmene til, og sikre, at alle unge får bevidsthed og redskaber til at klare sig – også digitalt.
Kommentarer
Send en kommentar